Hírek és közlemények

Vissza a teljes oldalra

Változik a közlekedés rendje a reptérre vezető gyorsforgalmi úton

2016. november 30.

 

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető úton, a szalagkorlátok közötti útpályán gyakran előfordul, hogy a járművezetők a megengedettnél jelentősen alacsonyabb sebességgel közlekednek, amely önmagában ugyan nem jelent veszélyt, de az előzések miatt közvetve balesetveszélyes állapotot idézhet elő. A gyorsforgalmi úton a szalagkorlátok közötti, 2x1 sávos úttesten bekövetkező közlekedési balesetek jelentős mértékben lassítják a repülőtér és a belváros közötti közúti kapcsolatot, egyes balesetek pedig akár több órás torlódást is okoznak.

Ezen tapasztalatok, valamint a lakossági bejelentések alapján 2016. december 2-ától (péntektől) a szalagkorlátok közötti úttesten a közlekedésbiztonság fokozása érdekében az eddigi 90 km/órás legnagyobb engedélyezett sebesség helyett 70 km/órás sebességkorlátozást vezet be a Budapest Közút. Az intézkedés hatására a tervek szerint a gyorsforgalmi úton mind a balesetek száma, mind az esetlegesen előforduló balesetek súlyossága csökkenhet, és egyenletes lehet a forgalom.

A sebességhatár-módosítással egy időben az üzemanyagtöltő állomás környezetében található magasságkorlátozó műtárgy előtt a belváros irányú forgalom számára egy rövid szakaszon elbontják a szalagkorlátot a gyorsforgalmi út és a Gyömrői út centrum irányú úttestje között. Ezzel lehetővé válik, hogy a magasságkorlátozást megszegő, de ezzel csak a magasságkorlátozó kapu előtt szembesülő járművezetők elhagyják a gyorsforgalmi utat. Az intézkedés hatására elkerülhető lesz, illetve jelentősen lerövidül az ilyen esetek miatt kialakuló torlódás.